Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εναντίον Προβόπουλου και Παπακωνσταντίνου για τις επιθέσεις στα ομόλογα

Aπό την εφημ. Αυγή και το sofokleous10.gr:

Οξύτατη επίθεση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, αλλά και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που τον στηρίζει, εξαπέλυσε χθες η Βάσω Παπανδρέου, ως επικεφαλής ομάδος 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή για την επίθεση είναι τα στοιχεία που έδωσε για τις συναλλαγές των ελληνικών ομολόγων από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, περίοδο που είχε αυξήσει από 3 σε 10 μέρες το περιθώριο διαπραγμάτευσης των ομολόγων χωρίς ο πωλητής να τα κατέχει. Οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών και κατηγορούν τον Γ. Προβόπουλο για προσπάθεια να παραπληροφορήσει τη Βουλή, επειδή τους έστειλε στοιχεία για την περίοδο Νοέμβριος – Μάιος αλλοιώνοντας τον μέσο όρο των συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος “παραπληροφορεί τη Βουλή”

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι άλλα στοιχεία ζήτησαν από τον διοικητή της ΤτΕ και άλλα έστειλε στη Βουλή και ζητούν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να τους δώσει τα έγγραφα που δείχνουν πως ελήφθη η απόφαση για την αύξηση της περιόδου διαπραγμάτευσης. Συνδέουν δε την κερδοσκοπική επίθεση κατά της ελληνικής οικονομίας με την απόφαση του Γ. Προβόπουλου.

Η Β. Παπανδρέου, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, καταγγέλλει ότι υπήρξαν 4 γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας της ΤτΕ που επεσήμαναν τον κίνδυνο υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Εκτός από την πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την ερώτηση υπογράφουν οι: Γιάννης Αμοιρίδης, Νάσος Αλευράς, Δημήτρης Λιντζέρης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Μανώλης Στρατάκης, Αφροδίτη Παπαθανάση, Τόνια Αντωνίου, Βασίλης Γερανίδης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Χρήστος Μαγκούφης, Ηλίας Καρανίκας, Γιάννης Κουτσούκος, Σπυροπάνος Μαργέλης και Βασίλης Τόγιας.


Γράφει αναλυτικότερα και η sofokleous10.gr:

Σε κάθε πολιτισμένη χώρα, η χθεσινή αποκάλυψη στη Βουλή θα έθετε ζήτημα παραίτησης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από την κορυφαία θέση του, καθώς αποδεικνύει ότι ο κ. Γ. Προβόπουλος αγνόησε τις αντίθετες εισηγήσεις της ίδιας της Νομικής Υπηρεσίας της ΤτΕ και έλαβε μέτρα που ευνόησαν την κερδοσκοπική δραστηριότητα κατά των ομολόγων, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να αποκλεισθεί η χώρα από τη διεθνή αγορά και να υποχρεωθεί σε δανεισμό με ταπεινωτικούς όρους από την «τρόικα», για να αποφύγει τη στάση πληρωμών.

Επιπλέον, οι τεκμηριωμένοι, με βάση τέσσερις διαδοχικές γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας της ΤτΕ, ισχυρισμοί των βουλευτών για το ρόλο του κ. Προβόπουλου εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως τώρα έχει υιοθετήσει απόλυτα τις δικαιολογίας του διοικητή της ΤτΕ, ότι όλες οι παρεμβάσεις του κατά την κρίσιμη περίοδο των επιθέσεων στα ομόλογα ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν διευκόλυναν τη δράση των κερδοσκόπων.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι πολιτικά το θέμα έχει μείνει ανοικτό, καθώς ο Πρωθυπουργός, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση του αρχηγού της Ν.Δ. στην Βουλή, είχε τονίσει ότι η υπόθεση θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, ενώ είχε αποφύγει να παράσχει κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η νέα αποκάλυψη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που προκαλεί τριγμούς στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, αφήνει στον Πρωθυπουργό τον τελευταίο λόγο για τη διερεύνηση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει απεμπολήσει τον εποπτικό του ρόλο στην αγορά ομολόγων και αρκείται να υιοθετεί άκριτα τους ισχυρισμούς της ΤτΕ.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές στην ερώτηση που κατέθεσαν χθες, έχοντας ήδη μελετήσει την απάντηση της ΤτΕ και τα σχετικά έγγραφα που διαβιβάσθηκαν μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου,

Οι τέσσερις γνωμοδοτήσεις

Η Νομική Υπηρεσία της ΤτΕ σε τέσσερις γνωμοδοτήσεις της (30/12/’2009, 1/2/2010, 4/2/2010 και 11/2/2010), σε σχέδια για «τροποποίηση και συμπλήρωση του κανονισμού λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης συναλλαγών επί τίτλων με λογιστική μορφή», επισημαίνει:

  • Τον κίνδυνο υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης, που δημιουργεί η κατάργηση του υποχρεωτικού πλειστηριασμού και η παράλληλη κατάργηση του διακανονισμού των συναλλαγών τρεις (3) ημέρες μετά τη συναλλαγή (Τ+3) με την εισαγωγή τεχνικών διακανονισμού που ισχύουν σε μη οργανωμένες αγορές (OTC), όπως η ανακύκλωση των συναλλαγών για δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, μετά το Τ+3 και την κατάργηση των κυρώσεων για μη διακανονισμό των συναλλαγών και πέραν αυτής της περιόδου.
  • Η Νομική Υπηρεσία, αντίθετα, είχε προτείνει την αυστηροποίηση των κυρώσεων που προβλέπει ο Κανονισμός του Συστήματος Άυλων Τίτλων για να μπορούν να λειτουργούν αποτρεπτικά για πράξεις κερδοσκοπίας π.χ. κερδοσκοπικές ανοιχτές πωλήσεις (σορτάρισμα).

Δηλαδή, από τις γνωμοδοτήσεις της ίδιας της Νομικής Υπηρεσίας της ΤτΕ διαψεύδονται οι ισχυρισμοί Προβόπουλου περί «ουδέτερων» ρυθμίσεων τεχνικού χαρακτήρα και προειδοποιείται ο διοικητής της ΤτΕ για τον κίνδυνο να διευκολυνθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις κατά των ομολόγων, ενώ προτείνονται ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της δράσης τους.

Ο κ. Προβόπουλος τώρα καλείται να εξηγήσει γιατί αγνόησε αυτές τις υποδείξεις της καθ’ ύλη αρμόδιας Νομικής Υπηρεσίας της ΤτΕ, τη στιγμή μάλιστα που έχει επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις, ότι οι νομικοί της Τράπεζας είχαν απόλυτο δίκαιο στις επισημάνσεις τους.

Η ερώτηση των βουλευτών

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών έχει ως εξής:

Με βάση τις απαντήσεις και τα έγγραφα που κατατέθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ερώτηση 10403/624/19.05.2010 που υποβλήθηκε στην Ελληνική Βουλή, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Το ζήτημα που θέσαμε με την ερώτησή μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να σκιαμαχεί κανείς και να αναλώνεται σε λεκτικά παιχνίδια και πολύ περισσότερο να προσπαθεί να παραπληροφορήσει τη Βουλή, καταθέτοντας στοιχεία διαφορετικά από αυτά τα οποία ζητήθηκαν.

Η ΤτΕ για να στηρίξει τη θέση της και την πρακτική που ακολούθησε, ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας και η διαδικασία της αυτοματοποιημένης επαναεισαγωγής (recycling) είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο απλώς διευκολύνει τις συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων και δεν συνδέεται με την κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της ελληνικής οικονομίας, μας παρέχει στοιχεία από 1η11/2009 μέχρι 14/5/2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό των πρωτογενών μη διακανονισθεισών συναλλαγών παρέμεινε πολύ χαμηλό 0,76% κατά μέσο όρο και τις πρώτες δύο ημέρες της αυτοματοποιημένης επαναεισαγωγής διακανονίζεται το 92% των μη διακανονισθεισών συναλλαγών. Και αναφέρει: “Καταρρίπτεται έτσι το επιχείρημα ότι οι συμμετέχοντες φορείς χρησιμοποιούν την περίοδο του 10ημέρου για να επιδίδονται σε ανοιχτές πωλήσεις. Αν συνέβαινε αυτό, ο διακανονισμός των συγκεκριμένων συναλλαγών θα γινόταν στο τέλος του 10ημέρου”.

Εμείς όμως είχαμε ζητήσει στοιχεία μέχρι τις 7/4/2010 και όχι μέχρι τις 14/5/2010, που σκόπιμα μας δίνει η ΤτΕ. Σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου των Βασικών Διαπραγματευτών της 8ης Απριλίου 2010, επειδή εκείνη την ημέρα παρατηρήθηκε η διενέργεια μεγάλου αριθμού ανοιχτών πωλήσεων, η ‘επιτροπή αποφάσισε εφεξής την ενεργοποίηση της διαδικασίας της υποχρεωτικής δημοπρασίας (repo auction) για τις ανοιχτές/χρεωστικές θέσεις στο Σύστημα των Άυλων Τίτλων της ΤτΕ για τις συναλλαγές που καταρτίζονται στην ΗΔΑΤ’. Επομένως, από την επόμενη ημέρα ο τελικός διακανονισμός γινόταν υποχρεωτικά την πρώτη ημέρα μετά το Τ+3.

Η συμπερίληψη των στοιχείων για την περίοδο 8/4/2010 μέχρι 14/5/2010 που δεν ισχύουν οι επιπλέον 10 ημέρες για τον διακανονισμό των συναλλαγών αλλοιώνει και τον μέσο όρο και το ποσοστό των πρωτογενών μη διακανονισθεισών συναλλαγών.

2. Στις 5/10/2009, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει κατατεθεί, η ΤτΕ ενημερώνει όλους τους βασικούς διαπραγματευτές, χωρίς αλλαγή του κανονισμού, ότι «οι συναλλαγές που δεν διακανονίζονται θα μεταφέρονται στην επόμενη εργάσιμη ημέρα για δέκα (10) εργάσιμες ημέρες».

Η Νομική Υπηρεσία της ΤτΕ σε τέσσερις γνωμοδοτήσεις της (30/12/’2009, 1/2/2010, 4/2/2010 και 11/2/2010), σε σχέδια για «τροποποίηση και συμπλήρωση του κανονισμού λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης συναλλαγών επί τίτλων με λογιστική μορφή», επισημαίνει:

Τον κίνδυνο υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης, που δημιουργεί η κατάργηση του υποχρεωτικού πλειστηριασμού και η παράλληλη κατάργηση του διακανονισμού των συναλλαγών τρεις (3) ημέρες μετά τη συναλλαγή (Τ+3) με την εισαγωγή τεχνικών διακανονισμού που ισχύουν σε μη οργανωμένες αγορές (OTC), όπως η ανακύκλωση των συναλλαγών για δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, μετά το Τ+3 και την κατάργηση των κυρώσεων για μη διακανονισμό των συναλλαγών και πέραν αυτής της περιόδου.

Η Νομική Υπηρεσία, αντίθετα, είχε προτείνει την αυστηροποίηση των κυρώσεων που προβλέπει ο Κανονισμός του Συστήματος Άυλων Τίτλων για να μπορούν να λειτουργούν αποτρεπτικά για πράξεις κερδοσκοπίας π.χ. κερδοσκοπικές ανοιχτές πωλήσεις (σορτάρισμα).

3. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ανοιχτές πωλήσεις μπορεί να αποτελέσουν μέσο κατάχρησης αγοράς και χειραγώγησης, καθώς και ότι τα συστήματα διακανονισμού συναλλαγών, ανάλογα με τους κανόνες που διαθέτουν, μπορούν να αποδειχθούν μέσα αποτρεπτικά ή υποβοηθητικά της χειραγώγησης μέσω των ανοιχτών πωλήσεων.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα συστήματα διακανονισμού τίτλων έχουν μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποτροπή της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, όση επίφαση αυθεντίας και αν επιχειρεί να προσδώσει στην επιχειρηματολογία του με την οποία θα προσπαθούσε να πείσει για το αντίθετο.

Σε δημοσιεύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζεται ότι ‘αδυναμίες στα συστήματα διακανονισμού τίτλων μπορούν να αποτελέσουν πηγές συστηματικού κινδύνου στις αγορές τίτλων και σε άλλα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού τίτλων’ (ECΒ, Δεκέμβριος 2007).

Η Επιτροπή Συστημάτων Πληρωμών και Συστημάτων Διακανονισμού Τίτλων των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των 10 χωρών (Committee on Payment and Settlement Systems (CPSS) of the central banks of the Group of Ten countries) σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού των Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (Technical Committee of the International Organization of Securities Commissions/IOSCO) έχουν αντιμετωπίσει με μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή τα θέματα αυτά, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (CESR).

Τον Μάιο του 2009 εκδόθηκαν οι κοινές οδηγίες – συστάσεις της ΕΚΤ και της CESR για τα Συστήματα Διακανονισμού Τίτλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Recommendations for Securities Settlement Systems and Recommendations for Central Counterparties in European Union), ενώ τον Ιούνιο του 2009 η Τεχνική Επιτροπή της IOSCO εξέδωσε την τελική της έκθεση για τους κανόνες των ανοιχτών πωλήσεων (regulation of short selling).

Σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες – συστάσεις για τα Συστήματα Διακανονισμού Τίτλων, πρέπει να ενθαρρύνεται η υιοθέτηση του δανεισμού τίτλων (5η σύσταση της ΕΚΤ/CERS). Η ΤτΕ πράττει ακριβώς το αντίθετο. Τον Φεβρουάριο του 2009 καταργεί την υποχρεωτική δημοπρασία και μέχρι σήμερα δεν την έχει επαναφέρει.

α. Αποδίδεται μεγάλη σημασία στους σύντομους κύκλους διακανονισμού και στη μικρή περίοδο μεταξύ κατάρτισης συναλλαγής και διακανονισμού της (3η σύσταση ΕΚΤ/CERS και IOSCO 3,14 σελ. 9).

Επίσης, τονίζεται η σημασία της έγκαιρης παράδοσης των τίτλων στον αγοραστή για την πρόληψη συστημικού κινδύνου και κατάχρησης αγοράς (IOSCO, σελ. 22).

Η ΤτΕ πράττει ακριβώς το αντίθετο. Επιμηκύνει κατά 10 ημέρες την περίοδο διακανονισμού διευκολύνοντας την υποτιμητική κερδοσκοπία.

β. Εξαίρεται επίσης η σημασία του ελέγχου, της εποπτείας και των κυρωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης αγοράς που μπορεί να προκύψουν από τις ανοιχτές πωλήσεις (3η αρχή IOSCO).

Η ΤτΕ πράττει ακριβώς το αντίθετο. Αντί να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις, όπως προτείνει και η Νομική της Υπηρεσία, καταργεί την υποχρεωτική δημοπρασία και τις κυρώσεις στην πράξη.

γ. Οι διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν τη σημασία των κανόνων των συστημάτων διακανονισμού για την αποτροπή χειραγώγησης της αγοράς μέσω ανοιχτών πωλήσεων που οδηγούν σε συναλλαγές που δεν διακανονίζονται.

Οι ενέργειες της ΤτΕ το 2009 με την απόφαση για κατάργηση της υποχρεωτικής δημοπρασίας και την αυτοματοποιημένη επαναεισαγωγή των μη διακανονισθεισών συναλλαγών για 10 επιπλέον ημέρες διευκόλυναν αντικειμενικά τους κερδοσκόπους σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, κάτι που πληρώνει η χώρα και οι πολίτες πολύ ακριβά.

Είναι εμφανές ότι τα συμπεράσματα και οι υποδείξεις των διεθνών οργανισμών δεν έχουν ληφθεί υπόψη στη χώρα μας, για την οργάνωση του Συστήματος Διακανονισμού των Συναλλαγών στους Άυλους Τίτλους της ΤτΕ κάτι που θα περίμενε κανείς να έχει συμβεί από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, όταν ήταν ορατές οι επιθέσεις στα κρατικά ομόλογα με σκοπό την κερδοσκοπία.

4. Πρέπει λοιπόν να ενημερωθεί η Βουλή σχετικά με ποια από τα μέτρα αυτά, που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί, ίσχυαν και ποια ισχύουν σήμερα στο Σύστημα Διακανονισμού Άυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συζήτηση δεν είναι θεωρητική, αλλά πολύ πρακτική.

Όπως τονίζουμε στην από 19/5/2010 ερώτησή μας, η τιτάνια προσπάθεια του πρωθυπουργού της χώρας να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους στις διεθνείς χρηματαγορές θα ήταν λειψή αν στην ίδια μας τη χώρα δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την οχύρωση του Συστήματος Άυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω του οποίου διακανονίζονται οι συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα.

Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει, λοιπόν, να πειστεί η Βουλή πως τα μέτρα που ισχύουν και εφαρμόζονται σήμερα είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και αποκλείουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των ελληνικών ομολόγων. Από τα έγγραφα που μας δόθηκαν καθόλου δεν έχουμε πειστεί πως συμβαίνει αυτό. Αντίθετα, μάλιστα, οι φόβοι μας εντείνονται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

1. Γιατί ο διοικητής της ΤτΕ αγνοεί όλες τις εκθέσεις της ECB και της IOSCO και διευκολύνει με την απόφασή του για κατάργηση του υποχρεωτικού πλειστηριασμού ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009 τις ανοιχτές πωλήσεις και συνακόλουθες κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας εναντίον των ελληνικών ομολόγων;

2. Γιατί ο διοικητής της ΤτΕ αγνοεί συστηματικά από τον Οκτώβριο του 2009 την αδιαμφισβήτητα μαζική αύξηση των πωλήσεων ελληνικών ομολόγων που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ανοιχτές πωλήσεις; Γιατί, ενώ όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνουν σε δραστική αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις ανοιχτές πωλήσεις όταν οι τίτλοι τους δέχονται κερδοσκοπικές πιέσεις, η ΤτΕ χαλάρωσε περαιτέρω το εν λόγω πλαίσιο;

3. Γιατί ο διοικητής της ΤτΕ αγνοεί συστηματικά τις γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας της ΤτΕ για τον κίνδυνο υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης που δημιουργεί η μη επαναφορά του υποχρεωτικού πλειστηριασμού και η παράλληλη κατάργηση του διακανονισμού των συναλλαγών 3 ημέρες μετά τη συναλλαγή (Τ+3) με την εισαγωγή τεχνικών διακανονισμού που ισχύουν σε μη οργανωμένες αγορές (Over the Counter (OTC), όπως η ανακύκλωση (recycling) των συναλλαγών μετά το Τ+3 και η κατάργηση των κυρώσεων για μη διακανονισμό συναλλαγών και πέραν αυτής της περιόδου;

4. Γιατί ο διοικητής της ΤτΕ αλλάζει τους κανόνες για τον διακανονισμό συναλλαγών χωρίς αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της ΗΔΑΤ και του ΣΑΤ;

5. Με ποιον τρόπο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εποπτεύει την ΗΔΑΤ και η ΤτΕ εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον κανονισμό της ΗΔΑΤ και τον κανονισμό του Συστήματος Άυλων Τίτλων της ΤτΕ;

Να κατατεθούν:

1. Ανά ημέρα ποσοστό διακανονισμού των συναλλαγών που επανεισήχθησαν και παρέμειναν στο recycling για την περίοδο 1/11.2009 μέχρι 7/4/2010.

2. Από τις συναλλαγές που εισήχθηκαν στο σύστημα ποιες δεν διακανονίστηκαν κατά κωδικό, κατά φορέα, ανά αγορά σε ημερήσια βάση.

3. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΤτΕ σε όσους δεν διακανόνιζαν εμπρόθεσμα τις συναλλαγές τους γιατί είχαν ανοιχτές θέσεις σε τίτλους, συνολικά για τα έτη 2009 και 2010.

4. Τα έγγραφα με τα οποία το Σύστημα Άυλων Τίτλων της ΤτΕ γνωστοποίησε στην ΗΔΑΤ και η ΗΔΑΤ στα μέλη που κατάρτισαν τις συναλλαγές την αποτυχία του διακανονισμού και τους λόγους της αποτυχίας, σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 4 του κανονισμού της ΗΔΑΤ.

5. Σύμφωνα με το άρθρο 50 του κανονισμού της ΗΔΑΤ, η ΤτΕ στέλνει καθημερινά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία των συναλλαγών. Σε ποιες ενέργειες προέβη η Ε.Κ. αναφορικά με τον μη διακανονισμό των συναλλαγών της ΗΔΑΤ, με δεδομένο ότι μη διακανονισμός και ανοιχτές πωλήσεις είναι πιθανόν να συνδέονται με χειραγώγηση και υποτιμητική κερδοσκοπία; Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

6. Ο μη διακανονισμός συναλλαγών συνιστά παράβαση του κανονισμού της ΗΔΑΤ. Ενεργοποιήθηκαν και με ποιον τρόπο οι εσωτερικοί μηχανισμοί του κανονισμού της ΗΔΑΤ, σε σχέση με τις συναλλαγές που δεν διακανονίστηκαν; Επιβλήθηκαν εσωτερικά κυρώσεις από τα ελεγκτικά όργανα της ΗΔΑΤ; Να κατατεθούν οι αποφάσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: