Εως τον Σεπτέμβριο

Του Nίκου Γ. Ξυδάκη, από το vlemma.gr

Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί απεγνωσμένα να διασωθεί, με αβαρίες, με ξεσαβουρώματα, με μικροθυσίες, με απόπειρες μετασχηματισμού, με αγορά χρόνου. Αλλά χρόνος δεν υπάρχει. Και τα ερωτήματα που εγείρει καθημερινά η πραγματικότητα της καλπάζουσας ύφεσης δεν μπορούν να απαντηθούν επαρκώς από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

Το καλοκαίρι θα περάσει με βαριά αναμονή. Κανείς δεν ξέρει με τι θα μοιάζει το τοπίο τον Σεπτέμβριο, κανείς δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει τη δουλειά του και τον βίο του σε βάθος χρόνου πέραν μερικών εβδομάδων. Ολος ο κόσμος δίνει ραντεβού για αυτό τον άδηλο, απειλητικό Σεπτέμβριο· σαν να ζητάει μιαν ανάπαυλα τώρα, να πάρει μιαν ανάσα, να μαζέψει τη σκέψη του και το κουράγιο.

Εν τω μεταξύ, το πολιτικό σκηνικό αποσυντίθεται με όλο ταχύτερο ρυθμό – σε όλο το εύρος. Στην αριστερά, διάσπαση και κερματισμός. Στη δεξιά, αποχωρήσεις, κυοφορία νέου κόμματος, μετασχηματισμός του υπάρχοντος. Στο κέντρο, το κυβερνών κόμμα δοκιμάζει τις αντοχές του έως το επόμενο πακέτο μέτρων λιτότητας και έως τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής εξελίσσονται σε εκκαθάριση λογαριασμών περισσότερο, σε διαδικασία αυτοδιάσωσης του πολιτικού συστήματος παρά σε αυτοκάθαρσή τους.

Αυτό ακριβώς είναι και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό: Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί απεγνωσμένα να διασωθεί, με αβαρίες, με ξεσαβουρώματα, με μικροθυσίες, με απόπειρες μετασχηματισμού, με αγορά χρόνου. Αλλά χρόνος δεν υπάρχει. Και τα ερωτήματα που εγείρει καθημερινά η πραγματικότητα της καλπάζουσας ύφεσης δεν μπορούν να απαντηθούν επαρκώς από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

Η περίοδος που έρχεται θα περιέχει εν αφθονία, εκτός από υλική ανασφάλεια, και πολιτική αστάθεια. Η οικονομία θα αναζητεί διαρκώς νέα κατάσταση ισορροπίας: σε κατώτερη στάθμη, αδιάφορη, ασταθή. Η πολιτική θα ισορροπήσει κι αυτή σε άλλες καταστάσεις, πάντως όχι σε αδιάφορη· θα πρωταγωνιστήσει η αστάθεια, η μεταμόρφωση, η εξαφάνιση παλαιών σχημάτων, η ανάδυση νέων σχημάτων, πραγματικά νέων ή απλώς καινοφανών εκφράσεων παλαιού αριβισμού.

Εν τω μεταξύ, όλα τα μείζονα θα διακυβεύονται, φανερά ή στο παρασκήνιο: εθνική κυριαρχία, γεωπολιτικές συμμαχίες, εθνικός πλούτος, κοινωνική συνοχή, κοινωνική ειρήνη. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ορισμένως, δεν θα πλήξουμε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: