Shock Doctrine in Athens

This slideshow requires JavaScript.

Εντυπώσεις και παρατηρήσεις από την γενική απεργία και πορεία της 15.12.2010, Αθήνα:

1.
Το πλήθος μεγάλο. Οχι τόσο μεγάλο όσο της 5.5.2010, αλλά πολύ μεγάλος αριθμός, ίσως και πάνω από 40 χιλιάδες.
Η διάθεση: όχι η οργή του Μαΐου. Πιο παγωμένα και σκληρά τα πρόσωπα, εμφανώς λιγότερη αθωότητα.

2.
Τακτική της Αστυνομίας. Δακρυγόνα και άλλα χημικά πάνω στο σώμα των μπλοκ διαδηλωτών, ιδίως στην πλατεία Συντάγματος, από τα ξενοδοχεία έως όλη την αρχή της Πανεπιστημίου. Τα χημικά σπάνε τη συνέχεια της πορείας. Τα μπλοκ, ιδίως όσα δεν έχουν σφιχτή οργάνωση, με αλυσίδες, πανώ, αλληλοαναγνώριση κ.λπ., σπάνε και οι διαδηλωτές σκορπάνε πανικόβλητοι μόλις πέσουν βομβίδες χημικών γύρω τους, διότι η κατάσταση για αναπνευστικό και μάτια γίνεται αφόρητη. Στριμωγμένοι σε τοίχους και κάγκελα κινδυνεύουν να ποδοπατηθούν.

3.
Τακτική της Αστυνομίας. Πολυπληθείς ομάδες ασφαλιτών undercover (slideshow άνω, Σίνα & Ακαδημίας), με μαύρα ρούχα, μπουφάν, κουκούλες και μάσκες, ξύλα, κινούνται μέσα στα μπλοκ και μέσα στους σκόρπιους διαδηλωτές που τρέχουν κυνηγημένοι από χημικά και ΜΑΤ. Ξαφνικά αρχίζουν συλλήψεις. Οταν δεν κινούνται μέσα στους διαδηλωτές, καλύπτονται πίσω από διμοιρίες ΜΑΤ, ή κινούνται ανά αραιές άτυπες ομάδες ανάμεσα σε σκόρπιους διαδηλωτές και αποχωρούντες.
Είναι, ως επί το πλείστον νεαράς ηλικίας, 20-30 ετών, μερικοί μοιάζουν με λαϊκά στοιχεία και χούλιγκαν, ανάμεσά τους υπάρχουν και κοπέλες. Φοβούνται πολύ την αποκοπή από τους υπόλοιπους της αγέλης και την απώλεια κάλυψης από ΜΑΤ.

4.
Η ρητορική στα γκράφιτι και τις αφίσες (slideshow) έχει αλλάξει πολύ, από τον Δεκέμβρη του 08 και τον Μάιο του 10. Ο ρομαντισμός και ο αιχμηρός ελιτισμός των αντεξουσιαστών έχει μεταλλαγεί σε γυμνό, ευθύ, ταξικό, αντικαπιταλιστικό και αντικυβερνητικό λόγο.
Μιλούν πλέον για “Χούντα του ΓΑΠ” και καταφέρονται εναντίον και της κυβέρνησης συγκεκριμένα, και όχι αορίστως εναντίον του συστήματος. Στόχος είναι το κεφάλαιο, το ΔΝΤ, η τρόικα, η κυβέρνηση, όχι αορίστως το αλωμένο φαντασιακό.
Οι αναρχοαυτόνομοι φαίνεται να εγκαταλείπουν τον κόσμο της επιθυμίας και στρέφονται στον κόσμο της ανάγκης: υπερασπίζονται ευθέως τον κόσμο της εργασίας.
Οι μπάχαλοι έχουν μειωθεί αισθητά.
Αμυνα ή ωρίμανση;

5.
Ο βουλευτής Κ. Χατζηδάκης φαίνεται να υπέστη επίθεση από μεσήλικους διαδηλωτές, προφανώς εργαζόμενους ή άνεργους, και όχι από νεαρούς μπάχαλους. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο επίσης. Οι εκδηλώσεις βίας με στόχο πολιτικούς δεν προέρχονται πλέον από τους συνήθεις ύποπτους, αλλά από μεσήλικους λαϊκών στρωμάτων.

6.
Πολλοί ανένταχτοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους πολλή ώρα μετά τη διάλυση της πορείας, αντιμετωπίζουν τα ΜΑΤ και τους μασκοφόρους ασφαλίτες φραστικά, προσπαθούν να αποτρέψουν συλλήψεις του σωρού. Φωνάζουν “Ντροπή σας”, “Χούντα”, “Είστε ντροπή για τη δημοκρατία” “Δέρνετε ανέργους”, “Είμαστε γονείς σας”!
Διάχυτη σε όλες τις συναθροίσεις η αντίληψη ότι η δημοκρατία μπαίνει σε γύψο. Ευρύτατοι και πυκνοί οι παραλληλισμοί με τη χούντα.

7.

Οι διαδηλωτές στερούνται οργάνωσης, ηγεσίας, στόχων, περιφρούρησης, αυτοάμυνας. Είναι εύκολο να ποδοπατηθούν και να τραυματισθούν ανά πάσα στιγμή. Με την ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και εκατοντάδες μασκοφόρους ασφαλίτες μέσα στις πορείες, επιχειρείται να αποτραπεί η συμμετοχή σε διαδηλώσεις: είναι επικίνδυνες, ακόμη και για τους ειρηνικούς συμμετέχοντες.
Τα νομοθετικά σοκ συνοδεύονται από σοκ προπαγάνδας και σοκ σωματικής απειλής.


ΣΧΕΤΙΚΑ:

a. Ο Κωστής Χατζηδάκης και η αλλήθωρη βία:
«Πρώτη φορά μετά από χρόνια, είδα αναρχικούς να πλακώνονται με τα ΜΑΤ σχεδόν σώμα με σώμα, ενώ οι πολίτες πιο πέρα φώναζαν ΒΑΡΑΤΕ ΤΟΥΣ ! Πρώτη φορά είδα σε τόση μεγάλη κλίμακα συνθήματα αντιχουντικά και πατριωτικά, σχεδόν σαν να είχαμε επιστρέψει στη δεκαετία του 70…»

b. ολίγα ακόμα για τη διαδήλωση της 15.12.10

 

11 Responses to Shock Doctrine in Athens

  1. τα ίδια πάνω κάτω αποκόμισα κι εγώ. να συμπληρώσω ότι αυτή η αίσθηση που πολύ σωστά περιγράφεται ως “εμφανώς λιγότερη αθωότητα”, αποκαλύπτεται στα μπλοκ που προσπαθούν περισσότερο από ποτέ, άλλοτε πετυχημένα, άλλοτε όχι να περιφρουρηθούν. Επίσης η επιμονή. Δεν διαλύεται τόσο εύκολα η πορεία όσο το 08. Το πρωί σκεφτόμουν ότι ώρες ώρες απλά μοιάζει να λείπει αυτός ο ας πούμε αμοιβαία αποδεκτός σκοπός ώστε να γίνει η “λιγότερη αθωότητα”, αποφασιστικότητα και ευθεία σύγκρουση.

  2. Αναρχοαυτόνομος says:

    «Οι αναρχοαυτόνομοι φαίνεται να εγκαταλείπουν τον κόσμο της επιθυμίας και στρέφονται στον κόσμο της ανάγκης: υπερασπίζονται ευθέως τον κόσμο της εργασίας.»

    Το ΔΝΤ και η αύξηση της ανεργίας ήταν 2 βήματα πίσω. Για να φτάσουμε σε σημείο να κυνηγήσουμε την επιθυμία πάλι θα πρέπει να επανακτήσουμε, δηλαδή να ξανακερδίσουμε αυτά τα βήματα, κοινώς να ξανα επιστρέψουμε στην εργασία και μετά να ξαναβάλουμε στόχο την επιθυμία. Είναι σαν να έρχεται κάποιος και βάζει φωτιά στο χωράφι που εσύ θέλεις να σπείρεις. Πρώτα θα σβύσεις την φωτιά και μετά θα σπείρεις.

    «Το πλήθος μεγάλο. Οχι τόσο μεγάλο όσο της 5.5.2010, αλλά πολύ μεγάλος αριθμός, ίσως και πάνω από 40 χιλιάδες.
    Η διάθεση: όχι η οργή του Μαΐου. Πιο παγωμένα και σκληρά τα πρόσωπα, εμφανώς λιγότερη αθωότητα.»

    Τα περισσότερα δίκτυα κάνουν λόγο για πάνω από 100.000. Συνολικά όμως όχι μόνο σε ένα σημείο. Μην συγκρίνεις με άλλες εποχές. Τα πάντα αλλάζουν και συνεπώς αλλάζουν και οι διαθέσεις.

  3. Pingback: Shock Doctrine in Athens « βλέμμα

  4. hotdog says:

    Για την ιστορία το μπλο του πολυτεχνείου δεν έσπασε ποτέ. Καμία πλαινή αλυσίδα δεν υποχώρησε παρά τα δεκάδες χημικά κτλ. Οπότε δεν έγινε και καμία προσαγωγή. Ούτε δώθηκε το δικαίωμα. Σε καμία στιγμή της πορείας παρά το γεγονός ότι κινδύνεσαι στο σύνταγμα και στα προπύλαια να γίνει πανικός όπως άλλες φορές που σπάμε και ο σωθών εαυτό σωθείτο..
    Οπότε μπορώ να πω ότι σε αυτόν τον τομέα κάναμε ένα μικρό βήμα μπροστά σήμερα. Σίγουρα απέχουμε από το επιθυμητό.

    Κόσμος σίγουρα όχι της τάξης 5 μάη αλλά είχε πολύ κόσμο. Βέβαια εγώ δεν μπορώ να κρίνω γιατί κατέβηκα αργά στην πορεία(12:30) και πήγα κατευθείαν στο μπλοκ του πολυτεχνείου. Δεν έκανα καμία βόλτα για να κόψω κίνηση..

  5. Eddie says:

    παντως το συνθημα “κατω η χουντα του ΓΑΠ” εχει την υπογραφη dikaioma.gr, το οποιο δεν ειναι αναρχοαυτονομο μορφωμα, αλλα μια πρωτοβουλια της ΚΟΕ (ΣΥΡΙΖΑ).

  6. Όπως σχολίασα και κάπου αλλού, η βία είναι σαν μεταδοτική ασθένεια: τυφλή η ίδια τυφλώνει όποιον την πλησιάζει και μεταδίδεται σαν ιός.

  7. Pingback: #grstrike ; Μοιράσου το υλικό και τη μαρτυρία σου « digital-era

  8. Pingback: The Future Is Unwritten « No Budget blog

  9. sonora says:

    Περιεκτική ανάρτηση.Μπράβο.

  10. Pingback: Το πολιτικό 2010 στην Ελλάδα | βιβλιοθηκη herrk

Leave a comment